Colesterolul şi obezitatea

Obezitatea si colesterolul

Nivelul colesterolului mărit aduce cu sine o mulţime de complicaţii, de cele mai multe ori, de ordin cardiovascular.
În cazurile de obezitate, este necesară excluderea colesterolului şi grăsimilor din alimentaţie. Numărul alarmant de copii obezi în toată lumea a determinat Academia Americană de Pediatrie să recomande testarea colesterolului la copii care prezintă situaţii de hipercolesterolemie familială, sau prezintă o greutate mai mare cu peste 20% decât cea normală.

Cum se manifestă obezitatea ?

Obezitate este o stare anormală ce se caracterizeaza prin depunerea în organism a unei cantităţi mai mari de grăsimi decât este necesar pentru funcţionarea optimă a funcţiilor sale.

Obezitatea este o tulburare cronică de nutriţie cu ample consecinţe asupra stării de sănătate, esteticii şi a longevităţii. Aceasta se manifestă printr-un exces de greutate şi prin mărirea grosimii cutei pielii (creşterea ţesutului gras subcutanat).

Obezitatea este declarată boala secolului 21.

Statisticile internaţionale indică, pentru prima dată, că obezitatea face mai multe victime decât fumatul. Ceea ce este si mai îngrijorător este că obezitatea infantilă este în creştere atât în America cât şi în Europa.

Există o serie de riscuri la care cei supraponderali se expun, riscuri care din fericire sunt reversibile dacă cei în cauză vor reveni la greutatea normală. Fiecare kilogram în plus faţă de greutatea normală creşte riscul de apariţie şi agravare a unor afecţiuni: infarct sau atac cerebral (cauzat de hipertensiune arterială)

Majoritatea persoanelor supraponderale suferă de ateroscleroză, adică îngustarea pereţilor arterelor. Medicii specialişti cardiologi precizează că, în cazul lor, există un risc foarte mare de infarct, provocat de oprirea inimii din cauza unui cheag de sânge, sau de aparitie a unui atac cerebral (blocarea circulaţiei dintr-o regiune a creierului).